פוליפרמסיה
ריבוי תרופות היא תסמונת גריאטרית המתארת שימוש בו זמני בתרופות רבות. על פי הספרות המקצועית, פוליפרמסיה מוגדרת במקרים שבהם נלקחות יותר מחמש תרופות במקביל.
העלייה המשמעותית בתוחלת החיים ואיתה גם העלייה בכמות הקשישים והקשישות הסובלים ממחלות ומצבים בריאותיים שונים, הפכה את התסמונת למצב שכיח. אולם למעשה מדובר בבעיה רפואית הקיימת עוד משחר ההיסטוריה הרפואית, כאשר רוקחים וכימאים רקחו תכשירים שהורכבו ממספר רב של צמחי מרפא.
העלייה בתוחלת החיים ובכמות המחלות מהן סובלת אוכלוסיית הגיל השלישי מובילה לצורך בטיפול על-ידי רופאים מומחים שונים. בהיעדר מנהל טיפול האמון על ריכוז כלל המידע הרפואי והטיפולים התרופתיים הניתנים, אין כל בקרה ונוצר מצב של ריבוי תרופות העלול לגרום להשלכות שונות, לרבות נטילה כפולה של תרופות מסוימות, אינטראקציה בין תרופתית וכדומה. על כן, הערכה גריאטרית הכוללת בתוכה גם התייחסות לטיפול התרופתי הנלקח בשגרה חשובה לאין ערוך.
מהן ההשלכות של ריבוי תרופות?
ריבוי תרופות היא בעיה משמעותית ובולטת שבעקבותיה מעל ל-30% מאוכלוסיית הקשישים יזדקקו לטיפול רפואי ולעיתים אף לאשפוז מסיבות שונות, לרבות התפתחות של תופעת לוואי ישירה ומשמעותית כתוצאה מאחד הטיפולים התרופתיים, אינטראקציה בין תרופתית (מצב שבו כמה תרופות הניטלות מתערבות האחת בהשפעת השנייה וגורמות לתופעות לוואי שונות), או עקב השפעה פרמקודינאמית ו/או פרמקוקינטית (תהליך המטבוליזם – ההובלה והפינוי של התרופות מהגוף) כתוצאה משינויים הנובעים מההזדקנות.
לצד זאת ריבוי תרופות עלול להוביל לנטילת תרופות מיותרות. מחקרים הראו כי כשליש מהמרשמים הניתנים לקשישים בארה"ב מיותרים. תופעה זו אינה משפיעה רק על הפרט, אלא גורמת גם לעומס ניכר על מערכת הבריאות, מאחר שמובילה למחלות וסיבוכים רפואיים.
ריבוי תרופות גורם לא פעם למעין מעגל קסמים בו תרופה שניטלת גורמת לתופעות לוואי המובילות לנטילה של תרופות נוספות המשמשות לטיפול בתופעות הנגרמות כתוצאה מהטיפול הראשוני ולמגוון ההשלכות שפורטו לעיל. תופעה זו מכונה גם "אפקט המפל". כך לדוגמה, תרופות הניתנות לשיפור הקוגניציה עלולות לגרום לאיבוד שליטה על השתן ולנטילה של תרופה לבריחת השתן.
האם תופעת ריבוי תרופות עלולה גם להיות מסוכנת?
ומה לגבי שילוב של תוספי תזונה וצמחי מרפא?
ההשלכות של ריבוי תרופות עלולות להתפתח גם במצבים שבהם הטיפול כולל תוספי תזונה וצמחי מרפא. למעשה, שיעור ניכר באוכלוסיית הקשישים אינו מדווח כלל על נטילה של תוספי תזונה וצמחי מרפא מאחר שסבורים כי מדובר בטיפולים טבעיים ובלתי מזיקים.
עם זאת, גם תכשירים אלה עלולים לגרום לתגובות בין תרופתיות ואף לסכן את הקשיש/ה.
כך לדוגמה, גינקו בילובה, צמח מרפא המשמש לטיפול בבעיות זיכרון, עלול להוביל להגדלת הסיכון לדימומים בקרב מטופלים באספירין או בנוגדי קרישה. ג'ינג'ר, הידוע מאוד עקב הרכיבים האנטי דלקתיים הקיימים בו, עלול לפגוע בכליות ולהחמיר מצב של יתר לחץ דם ואף לפגום ולבטל את פעילותן של תרופות מסוימות.
איך אפשר לעשות סדר בתרופות הניטלות?
חשוב להתייעץ עם רופא גריאטר הבקיא באבחון וטיפול בריבוי תרופות , כמו גם בהשפעה של צמחי מרפא ותוספי תזונה שונים. רופא בעל ניסיון ידע להמליץ על שילוב ומינון בטוח של התכשירים.
הערכת תרופות היא חלק מהערכה גריאטרית שגרתית וכוללת בחינה של "שקית התרופות". כך, הרופא המומחה מודע לכלל התרופות הניטלות, בוחן אם ישנן כפילויות או שקיימות תרופות שאינן נדרשות עוד. לצד זאת, הרופא משתמש בכלים מקובלים כדי לשלול מצב של תגובות בין תרופתיות, בהם קריטריונים על שם BEERS /STOPP/START.
הרופא יעבור על רשימת הטיפולים יחד עם המטופל או המלווה ויבצע תשאול מקיף כדי לבחון אם התפתחו תופעות כתוצאה מנטילה של התרופות מסוימות. לעיתים הוא אף יחליף את הטיפול.
חשוב לציין כי לא תמיד ניתן להוריד את מספר התרופות הניטלות, אך המטרה היא לפקח על כלל הטיפולים כדי למנוע סיבוכים משמעותיים.